Vinkovci - Prijestolnica Šokadije

Vinkovci - Prijestolnica Šokadije

U Slavoniji, istočnom dijelu panonsko-podunavske Hrvatske, na sjevernom rubu Bosutske nizine, nalazi se najveće naselje jugoistočne Slavonije i zapadnog Srijema, nekadašnje vrlo važno vojnokrajiško središte i šokačka metropola, grad Vinkovci. Grad bogate povijesti, kulture, arhitekture, folklora, tradicije i običaja.
Stara gradska jezgra i veći dio grada nalazi se uz lijevu obalu rijeke Bosut.  Zbog svog povoljnog geoprometnog položaja te reljefnih, klimatskih i hidrografskih osobina to područje je od davnina bilo privlačno za naseljavanje. Kontinuitet naseljenosti dug više od 7000 godina rijetkost je i u europskim okvirima.

Vinkovci su poznati po «Vinkovačkim jesenima», najvećoj folklornoj manifestaciji u ovom dijelu Europe koja se već 40-ak godina. Riječ je o smotri izvornog hrvatskog folklora na kojoj sudjeluju folklorne skupine iz različitih dijelova Hrvatske, dijaspore, ali i strane skupine iz Europe i Amerike.

Na vinkovačkom području dugu tradiciju ima lovni turizam. Lovište na 40.000 hektara šumskog spačvanskog bazena bogato je raznovrsnom divljači. Nadomak gradu poznata su lovišta "Kunjevci", "Spačva" i "Merolino".  Razvijen je sportski ribolov na rijekama Bosut, Spačva, Studva, a posebnost su redovita natjecanja u kuhanju fiša.

Kontakt

Vinkovci
Slavonija