Ilok

EDEN finalist 2009/2010

Ilok

U zagrljaju Dunava i Fruške gore

U središtu zaštićenog kulturno-povijesnog kompleksa otkrit ćete rimske utvrde Cucciuma, tvrđavu iz 14. i 15. stoljeća, nekadašnje sjedište Nikole Iločkog, bana Hrvatske i kralja Bosne, crkvu i svetište svetog Ivana Kapistrana, rijetke osmanlijske spomenike – turbe i hamam iz vremena Sulejmana Veličanstvenog, dvorac u kojem je danas Muzej grada Iloka i stari vinski podrum kneževa Odescalchi.

 

Spustite se do obala Dunava, prošećite šetnicom, uživajte u omiljenom napitku na jednoj od ugostiteljskih terasa ili se provozajte izletničkim brodom Danubius. Šetnja, vožnja biciklom, kupanje, tenis, golf – U Iloku vam je sve na dohvatu ruke.

 

Osim što je jedan od najljepših gradova u ovom dijelu Europe, Ilok je i atraktivno enološko i gastronomsko odredište koje su još stari Rimljani nazivali „slast svijeta“ ili „delicium mundi“. Povijest vinarstva i vinogradarstva u Srijemskom vinogorju duga je više od dvije tisuće godina. Vinski podrumi iz 15. i 18. stoljeća i danas njeguju vina i čuvaju dragocjenu arhivu. U njima se još 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punilo vino u posebne pakovine kako bi se zaštitila njegova kvaliteta, a vrhunski traminac u svijetu je proslavio ovaj dio Hrvatske.