Fužine

EDEN finalist 2009/2010

Fužine

Gorska rivijera

Fužine su oduvijek bile strateška pozicija Gorskog kotara kroz koju su prolazile sve ceste koje su spajale središnju Hrvatsku i Kvarner, ali i prvi nagovještaj mora kad se vozite iz Zagreba prema Rijeci. Privući će vas izgledom tipičnog goranskog mjesta i zaraznom mediteranskom atmosferom. Do njih ćete doći vrlo lako - udaljene su samo kilometar od autoceste Zagreb – Rijeka. Oduševit će vas netaknuta priroda, ugodan smještaj i odlična ponuda restorana. Nećete odoljeti specijalitetima od divljači ili gljiva iz goranskih šuma, svježe ulovljenim pastrvama i ukusnim slasticama od šumskih plodova.

 

Odabir su ljubitelja prirode i aktivnog odmora, ali i onih koji ljeti bježe od prepunih turističkih središta, a ipak žele uživati na plažama do kojih će doći vrlo brzo. Špilja Vrelo s gorskim izvorom, jezerom i ponorom, najveća je atrakcija mjesta. Kako to obično biva, otkrivena je sasvim slučajno sredinom prošlog stoljeća, a zbog blage konfiguracije terena, bez stepenica, jedina je turistička špilja u Europi pristupačna svim uzrastima i osobama s invaliditetom.

 

Ovo je kraj iznimno bogat vodom, oaza za ribiče i mjesto s najvećim godišnjim količinama oborina u Hrvatskoj, pa su u Fužinama izgrađena tri vrlo atraktivna jezera. Na Bajeru se možete provozati čamcem, kanuom ili kajakom, a surferi ga vole zbog čestog strujanja vjetra. Lepenica je omiljeno jezero među kupačima, atraktivno i za orijentacijsko ronjenje, dok je najmlađe jezero Potkoš sve omiljenije izletište.