Slavonija – kontinetalna anti-stress terapija

Slavonija – kontinetalna anti-stress terapija

Slavonija, plodnim tlom bogata povijesna regija u istočnoj Hrvatskoj, smjestila se između rijeke Drave na sjeveru, Save na jugu i Dunava na istoku graničeći tako s Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Stoga je Osijek, središte regije, grad koji svoj postanak vuče iz keltskih i rimskih vremena kad se zvao Mursa, uvijek bio na raskrižju kultura i povijesnih kretanja. U 17. stoljeću, za vrijeme Habsburškog odnosno austrougarskog carstva, u Osijeku je izgrađena velika utvrda uz rijeku Dravu, a grad je obnovljen u baroknom stilu. Poseban gospodarski i kulturološki, a time i urbanistički procvat Osijek doživljava u 19. stoljeću.

Slavonija
Davor Rostuhar

Oduvijek je Slavonija bila poznata kao žitnica Hrvatske i poljoprivredni kraj.

Očuvane šume i polja uz brojne rijeke i rječice te povijesne dvorce i ljetnikovce otvaraju prostor za lovni, ribolovni i agroturizam, ali i odmor u miru i tišini uz delicije poput slavonskog kulena, lokalna vina te nježne zvuke tambura, upravo ono što suvremenom čovjeku danas najviše treba. Stoga ne čudi da sve više turista posjećuje tu regiju, koja se profilira i kao destinacija riječnog kruzinga.

Ljubiteljima aktivnog odmora na raspolaganju su brojne pješačke, trkačke i biciklističke staze.

 

Posebno je zanimljiva Baranja. Riječ je o prirodno izdvojenoj cjelini između Drave, Dunava i mađarske granice, koja se diči Parkom prirode Kopački rit, prirodnim fenomenom smještenom na sjecištu Drave i Dunava, s bujnom i nesvakidašnjom florom i faunom, posebice s otprilike 140 vrsta ptica. Kopački rit jedna je od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi čiji izgled ovisi o intenzitetu plavljenja, a riječ je o najvećem rastilištu i mrijestilištu slatkovodne ribe u Podunavlju i najvažnijem ornitološkom rezervatu u Hrvatskoj. Stoga je odlazak u tu prirodnu oazu već sam po sebi nagrada za tijelo i duh.

Kopački rit
Goran Šafarek
Kopački rit

A kad je o zdravlju riječ, termomineralna voda u Bizovcu ima povoljan učinak na psorijazu, kronična reumatska oboljenja, ozljede mišićno-koštanoga sustava i sportske ozljede. U Osijeku ili Slavonskom Brodu možete uživati u ponudi wellness-tretmana, od finskih sauna do kupki u ružinim laticama, jabukama ili pak pivu.