Dalmacija – Zadar – epicentar aktivnog života

Dalmacija – Zadar – epicentar aktivnog života

Kad govorimo o zdravlju, odnosno životu, poznato je da redovito i žustro hodanje može povoljno utjecati na produljenje životnog vijeka i prevenciju niza bolesti.

 

Regija Dalmacija – Zadar, s gradom Zadrom kao središtem poznatim po svojoj spomeničkoj baštini, ali i djelima suvremene arhitekture poput svjetski poznatih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, lako dostupna kopnenim, morskim i zračnim prijevozom, s plodnom zemljom u bogatom zaleđu, ninskom i biogradskom obalnom rivijerom i razvedenim otočnim arhipelagom, predstavlja idealan prirodan ambijent kako za jednostavnije tako i za složenije programe zdravstvenog turizma.

 

Među popularnijim odredištima svakako su nacionalni parkovi Paklenica i Sjeverni Velebit te rijeka Zrmanja. 

Nacionalni park Paklenica, čiji su prepoznatljivi simboli kanjoni Velike i Male Paklenice, okomito urezani u južne padine planine Velebit koja je 1978. godine uvrštena u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a, premrežen je mnoštvom poučnih i trekking staza te je pogodan za uživanje u najrazličitijim oblicima aktivnog i pustolovnog turizma. Paklenica je i europsko penjačko središte čije se stijene na pojedinim mjestima uzdižu i do 400 metara. Penjalište raspolaže s gotovo 400 penjačkih smjerova različitih težina i dužina, a sezona penjanja traje od ranog proljeća do kasne jeseni.

Zrmanja
Aleksandar Gospić
Zrmanja

Obožavatelji adrenalinskih aktivnosti uživat će u raftingu kroz slapove i brzace impresivnog kanjona rijeke Zrmanje, stvorenog tisućljetnim probijanjem rijeke prema moru kroz tvrdu karbonatnu podlogu.

Ljubiteljima pješačenja na raspolaganju je 150 kilometara uređenih planinarskih staza, dok oni na dva kotača mogu uživati u vožnji najvećom biciklističkom cestovnom mrežom u Hrvatskoj. Čak 96 standardiziranih i klasificiranih biciklističkih ruta ukupne dužine 3200 kilometara osvojit će svakoga nesvakidašnjim vizualnim doživljajem sljubljivanja gorskog i morskog dijela.

 

Planinarenje i alpinizam, trekking, rafting, kayaking, speleologija, ronjenje, promatranje ptica, biciklizam, lovni i ribolovni turizam, veslanje na dasci, kiting, kitesurfing i windsurfing samo su dio bogate ponude te regije. A kad je o trekkingu riječ, utrka Škraping Tkon na otoku Pašmanu razvila se u jedinstvenu i za sve dobne uzraste atraktivnu međunarodnu utrku po oštrom otočkom kamenju. 

 

S više od 200 otoka i otočića, zadarski arhipelag idealan je za ronjenje i jedrenje osobito kada uzmemo u obzir činjenicu da Zadar predstavlja izlazna vrata za Nacionalni park Kornati. Riječ je o impresivnom labirintu od 89 otoka, otočića i hridi, ujedno i najrazvedenijoj otočnoj skupini na Sredozemlju. Brojni kornatski suhozidi svjedoče o stoljetnoj i mukotrpnoj borbi čovjeka s prirodom u nastojanju da očuva život na škrtoj zemlji. U današnje vrijeme ovaj nautički raj idealno je mjesto za bijeg od stresa i stvarnosti.

 

Odmor i opuštanje nakon intenzivnih aktivnosti nude wellness-centri hotela u Zadru, Biogradu na Moru, Starigradu Paklenici, otoku Pagu ili pak u Petrčanama s unutarnjim i vanjskim bazenima, fitness-centrima i prostorima za gimnastiku.

 

Kad govorimo o zadarskoj regiji kao destinaciji zdravstvenog turizma, neizostavno je spomenuti Pag, otok fascinantnih „mjesečevihˮ krajolika s najrazvedenijom obalom na Jadranskom moru, na kojem se pjeskovite i šljunčane plaže isprepliću s kilometrima suhozida i starih maslinika. Simboli otoka jesu paški ovčji sir, prepoznat kao jedan od najboljih na svijetu, janjeće meso, čipka i sol.

Pag
Saša Četković
Pag

Na Pagu možete trčati, pješačiti, voziti bicikl, ali i doživjeti silovitu pašku buru. Taj specifičan sjeverni vjetar podiže sitne čestice morske vode i stvara aerosol koji povoljno djeluje na dišne organe što astmatičarima pruža trenutačno olakšanje. Paška brda ujedno su prepuna i autohtonoga ljekovitog bilja pa već sama šetnja brdskim stazama tijekom sezone cvatnje predstavlja posebnu prirodnu aromaterapiju.

Visoko koncentrirana morska voda nastala prirodnim isparavanjem na bazenima paške solane pogodna je za liječenje različitih kožnih i reumatskih bolesti, a paško ljekovito blato već stoljećima liječi Pažane i njihove goste. Stoga mnogi otok Pag s pravom nazivaju otokom zdravlja.

 

I grad Nin, hrvatski povijesni grad u kojem su od 7. do 10. stoljeća vladali i boravili kraljevi i biskupi, još je od rimskih vremena poznat kao destinacija bogata ljekovitim blatom s lokaliteta nedaleko znamenite pješčane Kraljičine plaže. U to je vrijeme Nin nosio ime Aeonona i dičio se forumom, amfiteatrom i vijaduktom. Ninsko se blato već desetljećima upotrebljava za liječenje različitih tegoba kao što su reumatske bolesti, deformacija kralježnice, problemi lokomotornog sustava, ženska neplodnost i različita kožna oboljenja.

 

Biograd na Moru, nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, danas je turističko i nautičko središte u okružju nekoliko parkova prirode i nacionalnih parkova. U Biogradu na Moru nalazi se istaknuta specijalizirana ustanova za ortopediju s 80-godišnjom tradicijom, poznata po inovativnim zahvatima i programima fizikalne terapije.