Kvarner

Kvarner

Kvarner je predivan spoj mora, otoka i gorja! U samo jednom danu možete ploviti jahtom ili se kupati u moru, a zatim uživati u hladovini nedaleke šumovite unutrašnjosti. Zimi ćete ovdje skijati s pogledom na more, a samo koji kilometar dalje uživati u bazenu s morskom vodom, opuštajućim wellness-tretmanima ili pak dugim šetnjama uz more.

 

Rijeka je središte regije, glavna luka na Jadranu i važno trgovačko-pomorsko središte, centar srednjoeuropske kulture i tradicije. Ulicama grada dominiraju palače u baroknom, secesijskom i modernom stilu.

 

Sve je više naselja u unutrašnjosti Kvarnera i unutrašnjosti kvarnerskih otoka koja obnovom tradicijskih ruralnih kamenih kuća nude smještaj s bazenima, autohtonu hranu i izlete te razne manifestacije. Za pravi doživljaj u ruralnim ambijentima predlažemo Dobrinj s okolnim naseljima. U ponudi su stare seoske kamene kuće, a možete se smjestiti i u novima koje su građene u „seoskom stilu” tako da vam svesrdno preporučujemo – doživite izvorno! Kuće za odmor opremljene su bazenima i pružaju potpuni užitak u seoskom ambijentu. Boravak u unutrašnjosti sam po sebi ili pak u kombinaciji s nedalekim priobaljem malo gdje drugdje moguć je u tako izravnom obliku, na svega pola sata vožnje.

Kvarner
Ivo Biočina

Ako volite aktivni turizam, Kvarner obiluje bogatom ponudom različitih oblika aktivnog turizma. Postoji više od 1300 km obilježenih biciklističkih staza, a uređene su i brojne pješačke staze. Posebno je atraktivan adrenalinski sport windsurfing, a najatraktivnije su lokacije u Preluci na otoku Krku u Baškoj. Za ljubitelje ptica organizira se birdwatching na otocima Krku i Cresu. Na području Kvarnera mnogo je podmorskih lokaliteta koji svake godine privlače sve veći broj ronioca iz cijelog svijeta. Osim ronjenja, tu su još i zmajarenje i paragliding, a u posljednje vrijeme i sve privlačniji automotosportovi.

 

Ako vam je pretoplo na kvarnerskim otocima i njihovoj unutrašnjosti te se želite malo rashladiti, krenite u gorje. Pravi vas užici očekuju u Nacionalnom parku Risnjak i Parku prirode Učka. Tradicionalna poljoprivredna proizvodnja, autohtoni poljoprivredni proizvodi i prirodni plodovi te obnovljene stare kuće danas su okosnica turističke ponude regije. Maruni, šparoge, trešnje te rakije od meda i imele samo su dio gastronomske ponude koju svakako preporučujemo posjetiteljima Učke i seoskih naselja.

 

Eto vas u Gorskom kotaru! Očarat će vas prirodne ljepote Risnjaka. Osim risa, nacionalni je park prirodno stanište još dviju europskih zvijeri, medvjeda i vuka. Park prirode krase bujna šumska vegetacije i bogata livadna staništa u kojima obitavaju brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste. Na ovom području preporučujemo da krenete jednom od mnogobrojnih poučnih staza kao što su Staza predatora – vuka, medvjeda i risa u Tršću i Fužinama, Put medvjeda u Brodu na kupi, Plodovi gorja u Ravnoj Gori te Vražji prolaz i Zeleni vir u Skradu. Ima ih još, ali zastanite ako ste umorni i odaberite seosko domaćinstvo u kojem domaćini za vas pripremaju odlične specijalitete temeljene na tradiciji i izvrsnim okusima hrane. Gorani svoju gastronomiju temelje na bogatstvu šuma i voda, od divljači i šumskih plodova do riječnih riba, žaba i puževa. Sve ove užitke upotpunit će smještaj u kamenim tradicijskim goranskim kućama. Ali tu užicima nije kraj ako na svojem proputovanju Gorskim kotarom niste iskoristili priliku za aktivan odmor na rijekama Kupi i Dobri, koje su idealne za kajak i rafting. Toplina živopisnih mjesta Gorskog kotara i njihovih žitelja oduševit će vas, stoga dođite opet!

Nema rezultata