Zlatna sredina nautičkog Jadrana

Zlatna sredina nautičkog Jadrana

Rute iz grada Zadra vode ili u Nacionalni park Kornati ili nešto sjevernije, obilazeći izuzetno lijep dio hrvatskog Jadrana koji se proteže sve do kvarnerskih otoka.


Zapadni otoci zadarskog arhipelaga počinju sjeverno od zapadnog završetka Dugog otoka i miruju u svojoj ljepoti, pa je posjetiti Molat, Ist, Škardu, Silbu ili pješčani Olib po nama odlična ideja i za cijelu sedmodnevnu plovidbu. Međutim, u želji da se obiđe što više u što manje vremena, njima se u ljetnoj plovidbi obično posveti dan ili dva. Ti otoci međusobno su minimalno udaljeni, a mala otočna mjesta uživaju u životu bez automobila i s minimumom civilizacijskih tragova.


Ruta od njih vodi k sjeveru, prema urbanom Malom Lošinju koji, među ostalim, danas nudi i usluge najviše razine luksuza. Ako vas luksuz ne zanima, usmjerite pramac prema obližnjem Iloviku ili Susku, koji pružaju mir kakav ćete rijetko gdje imati. Ipak, ako vas privlače sadržaji grada, Lošinj je odličan izbor za osvježenje od plovidbe, a uživanje u sladoledu na kopnu ponekad je dobrodošla alternativa ljuljuškanju na valovima.


Uporniji nautičari produžit će plovidbu sve do otoka Cresa, a preporučujemo vam prolazak kroz povijesni Osor, kao i jedrenje kada ste od valova zaštićeni kanalima između brojnih otoka. Budući da ćete ploviti vanjskom ili unutarnjom rutom, za povratak vam savjetujemo izbor onih odredišta koja u polasku niste posjetili, da biste se ponovno vratili u Zadar.

Ivo Biočina

Po nama, istraživanje tog dijela Jadrana najbolje je napraviti ako imate malo više vremena na raspolaganju, barem desetak dana. Sa sjeverne strane rute nalazi se bogatstvo otoka Krka, Cresa, Raba, i Paga, smještenih podno najveće hrvatske planine Velebita, što čini rutu za jednu drugu plovidbu.

Aleksandar Gospić

Prijedlog sedmodnevne plovidbe od zadarskog arhipelaga:

  • 1. DAN: Zadar – uvala Sabuša (otok Molat) – Ist (otok Ist)

  • 2. DAN: Ist – luka Krijal (otok Premuda) – uvala Dragoča (otok Susak)

  • 3. DAN: Susak – uvala Maračol (otok Unije) – Cres (otok Cres)

  • 4. DAN: Cres – uvala Sveti Ivan / uvala Žanja (otok Cres) – Osor (otoci Cres i Lošinj)

  • 5. DAN: Osor – Vele i Male Orjule – Ilovik (prolaz između otoka Ilovika i Sveti Petar)

  • 6. DAN: luka Ilovik – uvala Slatinica (otok Olib) / uvala Sveti Ante (otok Silba) – Silba (otok Silba)

  • 7. DAN: Silba – uvala Jazi (otok Molat) – Zadar