Vinski family affair

Vinski family affair

Crno + crveno = plavac

Ako vam je grad Split na ruti, pruža vam se prilika da u akvatoriju koji ga okružuje zaronite i u vinske arome ovog područja poznatog po specifičnim okusima vina autohtonih sorti. U svakom slučaju, budite spremni na to da ćete dobiti više nego ste zamišljali, jer ćete zapravo uroniti u pravi enološki family affair.

 

Osim što je proizvodnja vina na cijelom području manje-više obiteljski posao te tako imate priliku upoznati po nekoliko generacija vinara i iskusiti istinsko gostoprimstvo obitelji koje se bave vinarstvom, dotaknut ćete možda i najzanimljiviju hrvatsku vinsku priču.

Mario Alajbeg / TZ Kaštela

Obiteljski trokut, odnosno genska trijada crvenih sorti kojima se desetljećima genetičkim istraživanjima određivalo podrijetlo, doveo je upravo do malog područja Kaštela u blizini Splita kao rodnog mjesta sorte crljenak.

Ta sorta ima svoju identičnu braću koju čine svjetski poznati zinfandel, talijanski primitivo i crnogorska krtošija, a upravo je crljenak prepoznat kao najstariji „brat” i izvorno dalmatinska sorta od koje je sve počelo

Od crljenka je križanjem sa sortom dobričić s obližnje Šolte nastao najveći vinski brend Dalmacije – plavac mali.

Za upoznavanje s aromama crljenka jednako vam dobro mogu poslužiti i gradić Trogir pod zaštitom UNESCO-a, koji je sa svoje tri marine desetljećima poznata i obožavana luka svjetskog jet seta, odlično opremljena marina u Kaštelima ili sam Split, kao nautičko i administrativno središte Dalmacije.

Mario Alajbeg / TZ Kaštela

Početkom svibnja u Kaštelima se slavi crljenak, i to festivalom koji uključuje tipično proljetne namirnice poput boba, kada se zahvaljujući vrsnim kuharima ti pučki sastojci pretvaraju u raskošna jela.

Ako ste kušali crljenak u njegovu izvornom obliku, šteta je propustiti istodobno probati i dobričić. Kao maleni vinski biser srednje Dalmacije, to je autohtona šoltanska sorta crvenog vina koja posljednjih godina doživljava procvat. Čuvena je zbog svoje intenzivne boje i oporosti koja je pogodna za sve popularnije dalmatinske kupaže, a u davnini se upotrebljavala za bojenje drugih vina i jačanje njihova „karaktera”.

Beep Pictures / Matija Prajo / TZ Šolta

Za posjet vinarima koji proizvode ovu sortu predlažemo siguran privez u Stomorskoj, Rogaču ili Maslinici gdje ćete moći iznajmiti i prijevoz u unutrašnjost otoka.

Ako ste već kušali i crljenak i dobričić, idealno je da u neposrednoj blizini uživate u aromama njihovog potomstva. Otok Brač u Splitskim vratima dodiruje Šoltu i ponosi se odličnim pozicijama za uzgoj ponajboljih sorti porijeklom iz Dalmacije. Za uživanje u vinarijama u unutrašnjosti otoka preporučujemo privez uglavnom na njegovu zapadnom dijelu u Bobovišćima ili Milni, a dobri poznavatelji vina primijetit će malo različitu aromu vina sa zapadnog dijela otoka u odnosu na južna s tipično „jako osunčanih” pozicija.

 

Da biste otkrili bračku vinsku priču do kraja, toplo preporučujemo da pramac usmjerite prema Bolu. I to ne poradi najpoznatije šljunčane plaže Zlatnog rata, već zbog južnih padina i nasada vinograda uglavnom bijelih sorti udaljenih tek nekoliko stotina metara od morske površine.

Aleksandar Gospić

Upravo im takav položaj, kao recimo lokalitet Murvica, daje snažne arome, ali i floralnu nježnost – taj mitski dalmatinski ton koji garantirano pristaje uz riblje specijalitete. Brački vitalac jedna je od prepoznatljivih lokalnih delicija, koje zaziva poznate i priznate bračke plavce, kompleksnog okusa, ali „blage naravi” za dugotrajne, da ne kažemo after taste uspomene.

Na ovom otoku svjetsku pomamu za ružičastim vinima ukorak prate i domaći vinari pa se ne sramite zatražiti čašu rashlađenog domaćeg rosea, jer miomirisan i blag, savršen je zavodnik za rano prijepodne ili suton.