Planiranje za mirnu đitu

Planiranje za mirnu đitu

Za kvalitetnu višednevnu plovidbu je važan čimbenik i opskrbljenost plovila svime onim što želite imati kraj sebe za vrijeme vašeg odmora. Bez obzira na to je li riječ o omiljenom piću, slikarskom priboru, traci za trčanje ili igri za djecu, jednom kada se otisnete na pučinu, bit će vam ih teže, a ponekad i nemoguće nabaviti. Stoga je pri planiranju vašeg putovanja uputno postaviti sva pitanja povezana s opremljenošću plovila i to usporediti s onim što očekujete.

 

Za sve ono što nedostaje dobro je izraditi popis o kojem će se brinuti zakonski zastupnik plovila. Kod čartera nešto više razine uobičajeno je postojanje tzv. popisa preferencija. S druge strane, neke ćete stvari poželjeti nabaviti svježe ili na lokalitetu koji ćete posjetiti pa je i razgovor s dobrim poznavateljima lokalnih prilika često dragocjen.

Ivo Biočina
Primjerice, dobra vina ili svježu ribu često ćete moći nabaviti na otocima, ali ako poželite dobaviti i neku vrlo rijetku etiketu vina, šanse da ćete je naći tijekom plovidbe po Hrvatskoj bliske su nuli. Naš je savjet da na brod po polasku ukrcate sve što možete smjestiti u frižider i brodsku ostavu.

Provjerite sve dodatne stvari koje vam mogu biti korisne i opremite se kako treba. Iako ne savjetujemo prekrcavanje hranom, sve male važne stvari ipak nabavite unaprijed, poput dobrih začina ili kvalitetnog aceta balsamica. Možete jedino imati malo problema s ukrcajem svih tih stvari, ali o tome više nećete morati razmišljati jednom kad bude riješeno. Za sve što kupujete probajte dogovoriti dostavu na brod ili da vas nabavljeno tamo već čeka.

 

S obzirom na to da se godišnji odmor provodi u toplijim mjesecima, vjerojatno ne želite po vrućini dopremati „tonu” stvari na brod. Danas postoji sve više agencija specijaliziranih za takvu vrstu posla. Neke namirnice koje ukrcate neće biti dostatne za cijelu plovidbu pa morate razmisliti gdje ćete napraviti dopunu, slično kao što planirate i dopunu goriva. Slično je i sa svježim povrćem i voćem. Problem je u hrvatskom priobalju to što se većina kvalitetnog povrća prodaje u velikim mjestima pa je za dopunu tog dijela asortimana potrebno birati mjesta s velikim tržnicama.

Dejan Hren
Mali je trik poznavanje ljudi na otocima koji će vam ponekad omogućiti nabavku domaćih vrhunskih prehrambenih proizvoda. Ako imate posadu na brodu, idealno je da se ona pobrine za sve ove detalje, i to u vremenu kada vi fizički niste na brodu.
Aleksandar Gospić
Ako morate sve raditi sami, malo vremena uloženog u planiranje plovidbe može vam poslije uštedjeti mnogo vremena i vama i vašim gostima omogućiti ugodan boravak na brodu.