Noćna plovidba za male brodove

Noćna plovidba za male brodove

Navigacija puna šarma

Postoje dva osnovna razloga zbog kojih biste se po noći željeli otisnuti na pučinu. Jedan je da vam se nekamo žuri i ne možete odgoditi isplovljavanje do jutra. Drugi je mnogo romantičniji – da ste se zaželjeli plovidbe i jednog sasvim drugačijeg, često očaravajućeg ambijenta. Ovaj tekst nosi u naslovu spominje „mala plovila”, što znači da na brodu nemate profesionalnu posadu, nego je upravljanje plovilom u vašim rukama.

 

Za prvu grupu moreplovaca koji moraju noću nekamo stići vrijede ista pravila kao i za drugu, kojoj ćemo se ipak malo više posvetiti pa ćemo tekst započeti općenitim osvrtom na noćnu navigaciju.

Ivan Čorić

Sustav noćne signalizacije (u prvom redu svjetionika) postavljen je na hrvatskom moru za vrijeme austrougarske vladavine tim područjem krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, a s obzirom na broj otočića i hridi, nije nimalo jednostavan.

Luka Esenko

Savjetovali bismo da noću plovite onim područjem koje ste po danu već preplovili i koje poznajete. To nije uvijek moguće, ali ako možete birati rutu, izaberite poznatiju inačicu.

Unatoč mnogim modernim navigacijskim pomagalima, u prvom redu GPS sustavima, naš je savjet da uvijek provjerite svoje znanje rukovanja papirnatim nautičkim kartama i prepoznavanja svjetionika. Iako GPS znatno pomaže u plovidbi, pogotovo za lošije vidljivosti, trebali biste dobro poznavati „stari” način plovidbe, a od velike je važnosti naglasiti kako elektroničke karte ne vide druga mala plovila. Ako zamislimo da su pomorci nekada oceane prelazili pouzdajući se u položaj zvijezda, trebali bismo biti zainteresirani da svladamo barem osnove plovidbe noću uz pomoć nautičke karte. A ako se pak prepoznate u svijetu zvijezda, tj. astronomske navigacije, čeka vas mnogo radosti u druženju sa sekstantom i – svemirom, ali to je tema za malu grupu zaljubljenika, kojoj to danas postaje i zabavan hobi.

 

Druženje s morem može biti i mnogo prozaičnije, a najvažnije je da noću imate ikakvu vidljivost, koju vam u najvećoj mjeri omogućava Mjesečev sjaj, a znatno smanjuju valovi. Noću nije samo važno paziti na rutu i udaljenost od obale nego i na druga plovila, a valovi su veliki ograničavajući faktor u tome, posebno ako ste i sami na malom plovilu. Ako na plovilu imate radar, bit će vam od velike pomoći, ali vlastite oči teško ćete zamijeniti gledanjem u ekran.

 

Proučavanje rute prije same plovidbe i uočavanja problematičnih dijelova plovidbe također će vam olakšati plovidbu. Savjetujemo da pri ruci imate svjetlo kojim ćete uvijek moći osvijetliti svoje ili drugo plovilo i – nemojte zaboraviti gledati unatrag. Ako ste u blizini kopna, ponekad ćete možda zamijeniti drugo plovilo svjetlima na kopnu, stoga u tom slučaju treba biti posebno oprezan. Također, ako znate da prolazite područjem u kojem ribare mala plovila koja često nisu propisno označena, savjetujemo vam da smanjite brzinu, što vam povećava vrijeme za izbjegavanje drugog plovila, a i inače je u slučaju bilo kakve sumnje (npr. ako se pitate koliko ste blizu obali) smanjenje brzine najpametnije što možete učiniti.

 

Za one nautičare koji noćnoj plovidbi pristupaju iz romantičnih razloga otkrit će se cijeli jedan novi svijet. Za jedriličare je to mogućnost za otkrivanje novih užitaka i razvijanje osjećaja za brod i jedra, a za svakoga je to jedan sasvim nov način za doživljaj mora. Dok klizite morskom površinom, a bezbrojnim zvijezdama na nebu oponira svjetlucanje planktona pod vašim pramcem, ako vas privlači tišina na pučini ili zvukovi i mirisi igre mora i obale ili vas jedra vode povoljnim kursom u smjeru koji brodu najviše odgovara, jednostavno osjećate kako je biti „malen pod zvijezdama”. Istodobno gradite svoju percepciju upijajući dojmove noćne plovidbe, kada su vam čula zbog smanjenog vida posebno izoštrena. Pojam brzine dobiva sasvim novo značenje i bit će vam potrebno mnogo vremena za razvijanje dobrog osjećaja za kretanje noću.

Davor Rostuhar

Noćna navigacija za lijepog vremena u sebi nosi šarm kakav je teško i zamisliti. Ako je ljetno doba pa plovidbi pridodate noćno kupanje u nekoj lijepoj uvali kao nagradu za svoju malu noćnu avanturu, otkriva vam se jedan sasvim novi svijet užitaka koji su u Hrvatskoj realno mogući.