Levant – pitomi ljetni vjetar

Levant – pitomi ljetni vjetar

Vjetar levant puše iz smjera istoka, a male varijacije u smjeru puhanja tog vjetra uzrokuju dugački kanali između otoka koji se uglavnom protežu u smjeru istok – zapad. Taj vjetar puše i za vrijeme lijepoga anticiklonalnog vremena, i za vrijeme kada područja niskog tlaka zraka na hrvatsku obalu donose vlažno i oblačno vrijeme. U prvom je slučaju riječ o termičkom vjetru koji puše od zore do zagrijavanja kopna, kada postupno prelazi u maestral. Taj vjetar više puše na srednjem i južnom Jadranu negoli na sjevernom.

 

U doba kada su brodovi plovili bez motora, levant se koristio za prelazak kanala koji otoke dijele od kopna i dostavu različitih dobara u jutarnjim satima, da bi se zatim uz maestral brodovi na jedra u popodnevnim satima vraćali u svoje otočke luke. Danas se isti mehanizam može uporabiti i za rekreaciju. Ako ste prijatelj ranog buđenja, jutarnje jedrenje po ovom vjetru koji nikada ne dostiže veliku snagu zabavno je i lijepo iskustvo, a njime možete i niz vjetar ploviti prema zapadu, što je ljeti nekada ugodna promjena.

 

Ako levant ne izgubi snagu do podneva, nego pojača, a nebo se naoblači, to znači da se sprema promjena vremena i da biste u pravilu trebali u skoroj budućnosti potražiti sigurnu luku. U tom slučaju levant ima karakter juga koje puše s istoka, a njegov smjer zapravo ovisi o položaju polja niskog tlaka zraka. Tada je levant visinski (engl. gradient) vjetar, a ne termički. Kako se ciklona približava Jadranu, on prelazi u „čisto” jugo, a vjetar s istoka može zapuhati i kao varijacija „škure bure”.

 

Ipak, pomorci ovaj vjetar karakterističan po konstantnom karakteru koji ne doseže olujnu snagu i razvija duge pravilne valove smatraju blagim, a jedriličari ga baš vole jer im omogućava jedrenje u idealnim uvjetima.