Istražite najukusnije tajne Istre i Kvarnera

Istražite najukusnije tajne Istre i Kvarnera

Od uvale do uvale: sjeverni Jadran dom je posebnim sortama vina

Na svojoj plovidbi Jadranom i u potrazi za „svetim gralom” jadranske enologije svakako bacite sidro u jednoj od uvala otoka Krka. Neobično raznolika morfologija ovog otoka i prava mediteranska klima pogodovale su razvoju tipičnih kultura masline, vinove loze, ali i uzgoju vrhunske janjetine, ribarenju i svemu što pruža otočki život.

 

Visoka kvaliteta maslinova ulja i sira donekle je ipak u sjeni njezina veličanstva i jedinstvene sorte koja uspijeva samo na Krku – vrbničke žlahtine. Premda nije izrazito zlatne boje kao kraljevske insignije, u korijenu riječi žlahtina ipak se krije značenje plemenit. Nježna boja, ali živi okus i profinjenost pravi su atributi ovog jedinstvenog vina, zbog kojega se mnogi „hodočasnici” vraćaju iz godine u godinu u Vrbnik, koji je inače zanimljivo posjetiti morskim putem, a iz obližnje marine u Puntu lako se dosiže kopnenim prijevozom.

 

U susjedstvu otoka Krka, na samom sjeveru Jadrana, smješten je istarski poluotok kao riznica i melting pot različitih kulturnih utjecaja, a istarsko gostoprimstvo i želja da se putnicima, a posebice pomorcima pruži ono najbolje, legendarni su. Mogućnost plovidbe uz istarsku obalu uz „zadiranje” u šarmantnu unutrašnjost upravo je idealna za nautičare s malo avanturističkog duha, dok će oni željni mira spokojno uživati u brojnim marinama na istarskoj obali.

 

Bijela, siva i crvena Istra regije su ovog najvećeg jadranskog poluotoka, a upravo je sastav tla najzaslužniji za bouquet istarskih vina. 

Ivo Biočina

U crvenoj Istri najviše je vinograda, pa iako se u posljednje vrijeme sade i strane sorte, ono što želite kušati svakako su malvazija i muškat od bijelih te teran i borgonja od crvenih vina.

Dok malvazija osvaja osvježavajućom aromom i zlatnožutom bojom, kod terana ćete teško pogledati kroz čašu i njegovu rubinsku boju, no zato će vas zapljusnuti voćni mirisi i okusi. Ono što je najljepše kod Istre, upravo zahvaljujući trima različitim terroirima, jest bogatstvo detalja, koje se manifestira okusima u svakoj od podregija.

 

Zapadna Istru oko Poreča i Umaga odlikuje se stoljetnom tradicijom vinogradarstva s ponajboljom malvazijom, koja gdjekad daje i predikatna vina. Ako ste u potrazi za nečim ekskluzivnijim, potražite desertna vina od muškata, borgonje i malvazije. 

Ivo Biočina

Bez obzira na to jeste li se privezali u neku od marina u Umagu, Vrsaru, Rovinju, Puli ili Pomeru, svi putovi vode u unutrašnjost Istre, posebice oko malih ruralnih područja Motovuna, inače poznatog po filmskom festivalu i tartufima, ili Grožnjana, gdje nerijetko umjetnici zagospodare malenim uličicama.

Ivo Biočina

Kao posebnost plovidbe u ovom akvatoriju ističemo mogućnost da lakše nego igdje na Jadranu obogatite boravak na moru kopnenim iskustvom i priuštite si barem jednu noć u jednom od luksuznih hotela vinarija, gdje će za vaš stol a da ne napravite nijedan korak u sljedovima boja, mirisa i divnih okusa stizati sve ono najbolje što može pružiti Istra.