Igračke za velike brodove

Igračke za velike brodove

Krstarenje Jadranom idealno je neovisno o činjenici na kakvom se i kolikom plovilu nalazite. Zahvaljujući razvedenoj obali te brojnim zaklonjenim i atraktivnim sidrištima u obilazak hrvatske obale možete se uputiti malom brodicom, lijepom jedrilicom ili velikom jahtom. Među nautičarima uvriježeno je mišljenje kako ploveći velikim plovilima nećete doživjeti prirodu na izravan način kako što je to na manjim brodicama. To je samo djelomično istina, jer ćete na velikom plovilu moći uživati u velikom broju morskih „igračaka” kojima možete istražiti i najskrivenije kutke naše obale. Ovdje vam donosimo pregled najčešćih „pomagala” kojima se možete koristiti u Hrvatskoj.

Na primjer, uživanje u „razgledavanju” obale danas je sve popularnije na daskama za veslanje, tzv. stand up paddle, na kojima uz jednostavnu obuku možete oploviti svaku uvalu u kojoj je more mirno. Te daske danas su najčešće na napuhavanje pa su prikladne i za manja plovila.

Popis ostalih igračaka na napuhavanje nije malen, ali je njihova upotreba statična, jer gotovo sve plivaju uz plovilo. Među njima su najatraktivniji tobogani, kojima ćete, ako imate mjesta za skladištenje, posebno razveseliti one najmlađe.

 

Za one željne malo više adrenalina tu su nezaobilazni morski skuteri (uz obveznu dozvolu za upravljanje), a u skladu s novim trendovima u svijetu, daske s mlaznim pogonom atraktivna su zamjena za skutere, dok sve više maha uzimaju i daske koje lebde iznad mora uz pomoć podvodnih peraja, tzv. foils, bilo da su pokretane motorima bilo da potisak osiguravaju samo uz pomoć valova.

Trenutačno je razvoj ovih plovila nevjerojatno brz pa ako na jahti imate i malu jedrilicu, provjerite je li već opremljena za foiling.

Za ljubitelje aktivnog odmora upotreba pomoćnih brodica koje vuku skijaše, wake boardere, „tube” i „banane” danas je također standard na svim većim jahtama. Naš je savjet da izaberete mjesto gdje nećete biti u interakciji s ostalim nautičarima ako uživate u ovim aktivnostima.

 

Uživanju na površini ozbiljno konkurira uživanje ispod morske površine. I ako samo volite uživati roneći na dah, baterijski pogonjene ronilice danas su gotovo nezaobilazan dio asortimana svih boljih jahti. Ozbiljno ronjenje uz pomoć spremnika sa zrakom zalazi u sferu profesionalaca, uz čiju je pomoć najbolje istražiti hrvatske ronilačke lokalitete, uz određene razrede obuke koje traži svaki zaron.

Ivo Biočina

Za kraj bismo skrenuli pozornost i na upotrebu morskih kajaka, koji su sredstvo za romantičan bijeg s velike jahte i provođenje dijela dana u potpunom kontaktu s prirodom koja vas okružuje.

Aleksandar Gospić

Koristeći se resursima koji vam se nude na jahtama moći ćete zaokružiti svoj odmor na jedinstvenoj hrvatskoj obali direktnim kontaktom s njezinim najskrivenijim kutcima.