Godišnji proljetni ophod kraljice ili ljelje iz Gorjana

Godišnji proljetni ophod kraljice ili ljelje iz Gorjana

Selo Gorjani u blizini Đakova centar je svijeta za jednu zaista posebnu tradiciju, koja je nekoć bila raširena na cijelom prostoru Slavonije, Branje i Srijema. Ponosni i uporni, uspjeli su jedini sačuvati običaj proljetnog ophoda kraljice, kada mlade djevojke, odnosno ljelje na kršćanski blagdan Duhova kreću u obilazak sela, i to, ni manje ni više, nego sa sabljama. Naime, oružje je obvezni dio kostimografije jer je dio ritualnog plesa koji izvode ljelje, najčešće uz pratnju gajdaša, tamburaša ili pjevanjem bećaraca. Veselom ozračju punom pjesme i plesa znatno pridonose i šarene nošnje, svilene haljine, vrpce i marame, takozvane ljeljare, ukrašene dukatima, jer svaki je detalj doveden do savršenstva kako bi ljelje izgledale veličanstveno.

 

Kuriozitet ove kostimografije pravilo je da dio djevojaka nosi bijele vijence te ih zato narod naziva kraljicama, dok se druge oblače poput muškaraca noseći cvjetovima ukrašene šešire pa ih narod zove kraljičarima. Prema legendi, gorjanske su se žene za vrijeme turske opsade preobukle u muškarce sa sabljama te preplašene turske vojnike navele na pomisao da je riječ o duhovima.

 

Etnografija ipak bilježi kako je riječ o prastarom praslavenskom narodnom običaju pa podjela na muškarce i žene upućuje na svadbeno porijeklo rituala i obrede svečanosti djevojaka spremnih za udaju. Kako bilo, pjesmu i kolo koje izvode ljelje nitko ne odbija u svojem dvorištu, a ples sa sabljama središnji je dio ophoda u kojem sudjeluju i kraljice, komentirajući plesne korake kraljeva, i to u stihovima. Običaj da domaćin počasti ljelje darovima poput hrane i pića, pogotovo tradicionalne rakije, njeguje se s oduševljenjem. Vesela družina sastavljena od kraljica, ali i nezaobilaznih muzikaša nastavlja svoj proljetni ophod i po drugim selima Đakovštine, pritom se vozeći u šareno okićenim konjskim zapregama. Poput mnogih narodnih običaja, nositelji te nematerijalne baštine ponosno čuvaju tradiciju, no čini se da su ove kraljice sa sabljama ipak nešto posebno, jer se glas o gorjanskim ljeljama pronio cijelim svijetom. Je li to možda zbog sablji, nikad nećemo saznati. :)