Wellcome Library, London. Wellcome Images

Nikola Tesla - jedan od najvećih izumitelja u povijesti čovječanstva

Otac suvremene tehnologije

Izumitelj, elektrotehničar, fizičar Nikola Tesla rođen je oko ponoći između 9. i 10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan pokraj Gospića. Potječe iz pravoslavne obitelji, otac Milutin pravoslavni je svećenik, a majka Georgina (Đuka) također potječe iz pravoslavne svećeničke obitelji Mandića. Ima tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu te brata Danu.

Tesla 1885
Napoleon Sarony

Školovanje započinje u rodnom Smiljanu gdje pohađa krajišku trivijalku, školu u kojoj se uče njemački jezik, računanje i vjeronauk, nakon čega odlazi u Gospić gdje pohađa pripremnu osnovnu školu i nižu realnu gimnaziju. Iz Gospića odlazi u Rakovac u Karlovcu gdje završava višu realnu gimnaziju. U Grazu upisuje studij na visokoj politehničkoj školi zahvaljujući stipendiji Vojne krajine, no nakon ukidanja stipendije zbog razvojačenja Vojne krajine, Nikola ne uspijeva završiti drugu godinu studija te se odaje kartanju i kockanju kako bi nadoknadio taj financijski gubitak; ne uspijeva pa odustaje od studija prije treće godine. Kratko vrijeme radi u Mariboru pa nakon smrti oca 1879. godine radi u realnoj gimnaziji u Gospiću. Godine 1880. pokušava upisati studij u Pragu što mu ne uspijeva pa godinu dana nakon toga počinje raditi u Budimpešti te sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale.

Tesla obitelj

Iako svoju inventivnost moram zahvaliti majčinu utjecaju, vježbe koje mi je otac davao bile su vrlo korisne. Sadržavale su mnoštvo zadataka, npr. pogađanje tuđih misli, otkrivanje raznih pogrešaka ili izraza, ponavljanje dugih rečenica ili računanje napamet. Te su mi dnevne vježbe imale ojačati pamćenje i razum, a posebno razviti kritičnost i bile su nesumnjivo veoma korisne.

 

Moja majka potjecala je iz jedne od najstarijih obitelji ovog kraja, koja je u sebi nosila izumiteljsku žicu. I njezin otac i njezin djed izumili su mnoga pomagala za kućanstvo, zemljoradnju i za druge svrhe. Uistinu je bila snažna i iznimno sposobna žena, hrabra i postojana, svladavala je životne oluje i izvukla iz njih mnoga iskustva. […] Moja je majka bila prvorazredni izumitelj i bila bi, vjerujem, postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i onih mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža. Izumila je i izradila mnoge naprave. Tkala je najljepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i sjemenje sijala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno od zore do kasno u noć, a velik dio odjeće koju smo nosili i namještaj koji smo imali u kući bili su djelo njezinih ruku. Kad je prešla šezdesetu, njezini prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici.

 

Nikola Tesla

TT

U Parizu Tesla radi za Edisonovu tvrtku (Continental Edison Company) te 1883. u Strasbourgu konstruira prvi model indukcijskog motora. Nakon povratka u Pariz Tesla dobiva preporuku Charlesa Batchelora te 1884. godine odlazi u New York i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji. Uslijed nesporazuma s Edisonom 1885. Tesla osniva vlastitu tvrtku, Tesla Electric & Manufucturing Company. Godinu dana nakon osnutka tvrtka mu doživljava neuspjeh pa se uzdržava teškim fizičkim radom. Godine 1887. Tesla osniva Tesla Electric Company i prijavljuje sljedeće patente: višefazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor, generator i transformator. Godinu dana nakon toga, 1888. Tesla sklapa partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente koji se temelje na izmjeničnoj električnoj energiji za milijun dolara, ali dobiva tek oko 60 000 dolara (kako se navodi u određenim izvorima).

 

Tesla se 1889. godine vraća u Europu te posjećuje rodnu Liku. To mu je prvi posjet Europi otkako je otišao u Ameriku. Godine 1890. započinje istraživati struje visokih frekvencija i godinu nakon toga izrađuje Teslinu zavojnicu (transformator). Drugi put posjećuje Europu 1892. kad pokapa majku i tad obilazi druge europske gradove: London, Pariz, Zagreb, Budimpeštu i Beograd. Godine 1893. održava se izložba u Chicagu posvećena dostignućima iz elektrotehnike na kojoj Tesla prikazuje prednost izmjenične energije. U požaru mu je 1895. uništen laboratorij tako da ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i x-zraka.

Tesla 1890
Napoleon Sarony

Vrata se otvaraju i ulazi visoka prilika, viša od šest stopa, mršava, ali uspravna. Približava se polako, dostojanstveno. Odjednom postajete svjesni da se nalazite licem u lice s iznimnom osobom. Osmijeh koji osvaja izbija mu iz prodornih svijetlih plavosivih duboko usađenih očiju, opčinja vas i u tren oka se osjećate prisno. Vodi vas u besprijekorno uređen ured. Ne vidi se ni trunka prašine. Na radnom stolu nema razbacanih papira sve je sređeno. Na njemu je tamni dugački kaput; on nikada ne nosi nakit – ne vidi se ni lanac sata, ni prsten za kravatu. Tesla govori vrlo visokim glasom, gotovo u falsetu. Govori brzo i vrlo uvjerljivo. Kad govori, teško ga je ne gledati u oči. Samo kad se obraća nekom drugom vi imate priliku pažljivo promatrati njegovu glavu na kojoj se ističe vrlo visoko i ispupčeno čelo, najpouzdaniji znak iznimne inteligencije. Zatim dug pravilan nos, koji odaje znanstvenika.

 

Hugo Gernsback, Nikola Tesla Čovjek

TI

Godine 1896. na Niagarinim slapovima pušta se u rad hidrocentrala u kojoj su upotrijebljeni Teslini patenti koji se temelje na izmjeničnoj električnoj energiji. Tesla je prvi načinio i daljinsko upravljanje pa 1898. demonstrira brod na daljinsko upravljanje. Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja pa 1899. otvara laboratorij u Colorado Springsu gdje i izvodi pokuse s tim strujama. Godine 1900. započinje izgradnju sustava bežičnog prijenosa energije na Long Islandu koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva pa ga nije mogao završiti. Tesla nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu dana nakon toga i testira. Od 1910. do 1922. bavi se pronalascima vezanim uz strojarstvo.

 

Godine 1919. izlazi Teslina autobiografija Moji pronalasci. Tesla i dalje prijavljuje patente iz različitih područja, kao što su patent za vakuumiranje, letjelica za vertikalno polijetanje; bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra.

 

Edisonovu medalju (najveće priznanje Američkog društva elektroinženjera) dobiva 1917., a 1926. godine postaje počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1937. dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu. Tesla je često živio u hotelima, a u jednom od njih je i preminuo. Umro je 7. siječnja. 1943. godine u New Yorku u hotelu New Yorker na 33. katu u apartmanu br. 3327 u 86. godini.

Tesla lab
Wellcome Library, London. Wellcome Images

Lenta vremena Nikole Tesle

1856.

9./10. srpnja, točno u ponoć, dok su nad Smiljanom sijevale munje, rođen je Nikola Tesla.

Tesla’s birth place
Ivo Biočina

1862.

Tesla polazi u prvi razred krajiške trivijalke u Smiljanu, osnovne škole u kojoj su se učili njemački jezik, računanje i vjeronauk.

 

1863.

Nakon smrti četrnaestogodišnjega sina Dane, obitelj Tesla seli se u Gospić gdje Nikola nastavlja pripremnu osnovnu školu.

 

1866.

Tesla upisuje nižu realnu gimnaziju u Gospiću.

 

1870.

Tesla pohađa višu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca koja je, organizirana po uzoru na njemačke i austrijske škole, bila jedna od najboljih gimnazija. Profesor Martin Sekulić (1833. – 1905.) Tesli predaje matematiku i fiziku.

 

1873.

Nakon položene mature u Rakovcu Tesla se vraća kući i devet mjeseci boluje od kolere.

 

1874.

Tesla odlazi na oporavak u Tomingaj kod Gračaca.

 

1875.

Tesla upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi u Grazu sa stipendijom Vojne krajine.

 

1876.

Nakon ukidanja stipendije zbog razvojačenja Vojne krajine, Tesla ne uspijeva završiti drugu godinu studija. Nastojeći pokriti troškove, odaje se kartanju, biljaru i kockanju.

 

1878.

Tesla napušta Visoku politehničku školu u Grazu prije ispita na trećoj godini.

 

1879.

Tesla se nakratko zapošljava u Mariboru. Nakon smrti oca kraće vrijeme radi u realnoj gimnaziji u Gospiću.

 

1880.

Tesla odlazi u Prag. Ne uspijeva se upisati na Sveučilište, ali posjećuje predavanja i odlazi u biblioteku, gdje prati novosti iz elektrotehnike.

 

1881.

U Budimpešti Tesla se zapošljava u Centralnom telegrafskom uredu Ugarske na mjestu tehničkog crtača. Sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale u tom gradu i dvije godine radi na širenju telefonske mreže.

 

1882.

U Budimpešti u šetnji parkom Testa otkriva princip rotirajućega magnetskog polja. Najesen odlazi u Pariz i zapošljava se u Edisonovu Kontinentalnom društvu kao utvrđivač kvarova na Edisonovim elektranama.

 

1883.

Tesla dolazi u Strasbourg, gdje uređuje automatske regulatore rasvjete i izrađuje prvi model indukcijskog motora. Odlazi u Zagreb radi pribavljanja putovnice za inozemstvo.

Tesla SAD drzavljanstvo

1884.

Tesla odlazi u New York s preporukom Charlesa Batchelora iz Pariza i zapošljava se u Edisonovoj tvrtci.

Ed
Charles L. Clarke/Gilder Lehrman Collection

1885.

Nakon raskida s Edisonom Tesla osniva vlastitu tvrtku Tesla Electric & Manufacturing Company. Radi na usavršavanju električnih lučnica i prijavljuje svoje prve patente.

 

1886.

Za velike gospodarske krize u SAD-u propada Teslina tvrtka. Tesla se uzdržava teškim fizičkim radom na polaganju kabela i izgradnji njujorške kanalizacije za nadnicu od dva dolara dnevno.

 

1887.

Tesla osniva kompaniju Tesla Electric Company s pomoću zajma A. K. Browna, direktora Western Uniona. Prijavljuje najvažnije patente: višefazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor te odgovarajuće transformatore i generatore.

 

1888.

Američkom društvu elektroinženjera (AIEE) Tesla drži predavanje o prednostima izmjenične struje. U Pittsburgu potpisuje ugovor s Georgeom Westinghouseom za Westinghouse Electric Company.

Westinghouse

1889.

Prvi posjet Europi nakon odlaska u Ameriku. Posjećuje Pariz i Liku. Vraća se u New York i po povratku osniva laboratorij u Grand Streetu. Do 1892. živi u Astor House Hotelu.

 

1890.

Tesla započinje istraživanja struje visokih napona i visokih frekvencija u laboratoriju na South Fifth Avenue 33. – 35. u New Yorku

 

1891.

Tesla dobiva američko državljanstvo. Američkom društvu etektroinženjera (AIEE) drži predavanje o Pokusima s izmjeničnim strujama vrlo visokih frekvencija i njihovoj primjeni u umjetnoj rasvjeti. Prijavljuje razne patente, izrađuje Teslinu zavojnicu i sukobljava se s J. J. Thomsonom koji mu osporava otkriće elektrona.

 

1892.

Teslin drugi posjet Europi započinje predavanjima u Londonu i Parizu. U travnju pokapa majku. Posjećuje Budimpeštu, Zagreb i Beograd. U Zagrebu drži predavanje o prednostima izmjenične struje i izgradnji hidrocentrale na Plitvičkim jezerima. Useljava u njujorški Hotel Gerlach. Imenovan je potpredsjednikom Američkog društva elektroinženjera (AIEE) na dvije godine.

 

1893.

Održana Svjetska izložba u Chicagu, prva posvećena dostignućima iz elektrotehnike. Tesla i George Westinghouse doživljavaju trijumf predstavljajući javnosti moć izmjenične struje. U St. Louisu Tesla javno prikazuje komuniciranje radiovezom.

The world fair

1894.

Thomas Commerford Martin, urednik časopisa Electrical World i potpredsjednik Američkog društva etektroinženjera (AIEE) objavljuje prvu knjigu o Teslinim istraživanjima. Tesla se upoznaje s članovima obitelji Johnson koji mu postaju bliski prijatelji.

 

1895.

Trinaestog ožujka izbija požar u Teslinu laboratoriju koji ga sprječava da razvije otkriće X-zraka i objavi otkriće elektrona. Osniva novi laboratorij u East Houston Streetu 46. – 48., iz kojega je u srpnju zabilježen jedini potres na Manhattanu.

 

1896.

Otvorena hidrocentrala na slapovima Niagare. Tesla prijavljuje patent aparata za proizvodnju ozona. Postaje počasni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

 

1897.

Tesla patentira seriju izuma koji čine osnovu suvremene radiotehnike. Istražuje mogućnosti bežičnoga prijenosa energije i prijavljuje patent za električno paljenje benzinskih motora. Živi u Hotelu Waldorf-Astoria.

 

1898.

Tesla demonstrira model broda kojim upravlja na daljinu s pomoću elektromagnetskih valova i prijavljuje patent uređaja za daljinsko upravljanje.

Tesla’s remote controlled boat

1899.

Tesla podiže laboratorij u Colorado Springsu. Istražuje struje visokih frekvencija, otkriva stacionarne valove i usavršava visokofrekventni transformator nazvan Teslin transformator. Prvi prima radiovalove sa zvijezda i otkriva postupak danas poznat kao osluškivanje zvijezda.

Teslin transformator
Muzej Like

1900.

Na Long Islandu kod New Yorka Tesla podiže toranj za Svjetski sustav bežičnog prijenosa uz financijsku pomoć milijunaša J. P. Morgana.

Tesla's tower on Long Island
WIKIMEDIA COMMONS/MARC SEIFER ARCHIVES

1901.

Gugliemo Marconi, koristeći se Teslinim pokusima, uspostavlja bežičnu telegrafsku vezu između Europe i Sjeverne Amerike.

 

1905.

Tesla otvara ured na adresi Broadway 165.

 

1906.

Milijunaš J. P. Morgan odustaje od financiranja gradnje Teslina Svjetskog sustava bežičnog prijenosa na Long Islandu. Tesla konstruira brzinometar.

 

1907.

Tesla izrađuje prvi model turbine u kojoj primjenjuje novi sustav iskorištavanja energije fluida putem trenja.

Tesla’s bladeless turbine
Muzej Like

1908.

Testiran Teslin model turbine bez lopatica.

 

1909.

Tesla se do 1922. bavi pronalascima vezanim uz strojarstvo. Izrađuje skice i proračune za aeromobil, testira parnu i plinsku turbinu.

 

1911.

Tesla testira parne turbine u Edisonovoj centrali u New Yorku.

 

1913.

Umire George Westinghouse. U časopisu The Sun Tesla piše o ulozi znanosti i otkrića u otklanjanju ratnih opasnosti od čovječanstva.

 

1914.

Tesla prijavljuje patente za turbinu bez lopatica, brzinometar, mjerač frekvencije, ventilski vod i gromobran. Otvara ured u tada najvišem neboderu Woolworth.

 

1915.

Nakon rasprodaje stanice za Svjetski sustav bežičnog prijenosa, Tesla proglašava bankrot. New York Times objavljuje da će Tesla i Edison podijeliti Nobelovu nagradu.

 

1917.

Tesla prima Edisonovu medalju, najveće priznanje Američkog društva elektroinženjera (AIEE). Ruši se njegova stanica za Svjetski sustav bežičnog prijenosa na Long Islandu. Objavljuje opis radara, većinu vremena provodi hraneći golubove.

 

1918.

Tesla se seli u Hotel St. Regis u kojem živi do 1923.

 

1919.

Izlazi Teslina autobiografija Moji pronalasci.

 

1922.

Tesli ugiba omiljena golubica, prijavljuje patent za vakuumiranje.

 

1923.

Tesla mijenja boravište i živi u Hotelu Marguery.

 

1924.

Hotel St. Regis tuži Teslu zbog 3299 dolara dugovanja. Tesla se upoznaje s hrvatskim kiparom Ivanom Meštrovićem 1883. – 1962.

 

1925.

Umire Katharine Johnson, Teslina prijateljica. Tesla se seli u Hotel Pennsylvania.

 

1926.

Tesla postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. U New Yorku se prvi put upoznaje s nećakom Savom Kosanovićem (1894. – 1956.).

 

1928.

Tesla prijavljuje patent za letjelicu s vertikalnim polijetanjem Apparatus For Aerial Transportation (danas letjelica VSTOL – vertical short takeoff and landing plane).

 

1930.

Tesla se bavi poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra. Živi u Governor Clinton Hotelu.

 

1931.

Umire Thomas Alva Edison. U povodu 75. rođendana Tesla se pojavljuje na naslovnici Timea, čestitke mu šalju mnogi ugledni znanstvenici.

Tesla on Time magazine cover
Tesla Keystone/TIME Magazine

1934.

Tesla useljava u Hotel New Yorker, apartman br. 3327, u kojem boravi do smrti.

 

1936.

Tesla predlaže projekt za izradu obrambenog oružja nazvana zrake smrti. U Banskim dvorima u Zagrebu održana svečanost povodom Teslina 80. rođendana. Vladko Maček upućuje Tesli brzojav na kojem Tesla zahvaljuje ističući da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

 

1937.

Umire Guglielmo Marconi. Tesla dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu. Doživljava prometnu nesreću.

 

1941.

Tesla upućuje poruku svjetskim akademicima protiv nacizma i fašizma.

 

1942.

Nakon duga izbivanja iz javnosti Tesla upućuje pismo Mojoj braći u Americi. Posljednji se put pojavljuje u javnosti prilikom posjeta kralja Petra II. Karađorđevića Sjedinjenim Državama.

 

1943.

Tesla umire 7. siječnja, oko 22 sata i 30 minuta u apartmanu 3327 na 33. katu Hotela New Yorker u 86. godini. Vrhovni sud SAD-a oduzima Guglielmu Marconiju prvenstvo u izumu radija i sve zasluge pripisuje Tesli.

Nikola Tesla

Izumi Nikole Tesle

US patenti prijavljeni u razdoblju 1885. – 1921.

Prijave 1885.

1. US Patent 335,786 Svjetiljka s električnim lukom

2. US Patent 334,823 Komutator za dinamoelektrične strojeve

3. US Patent 336,961 Regulator za dinamoelektrične strojeve

4. US Patent 336,962 Regulator za dinamoelektrične strojeve

5. US Patent 335,787 Svjetiljka s električnim lukom

 

Prijave 1886.

6. US Patent 350,954 Regulator za dinamoelektrične strojeve

7. US Patent 359,748 Dinamoelektrični stroj

8. US Patent 396,121 Termomagnetski motor

 

Prijave 1887.

9. US Patent 382,845 Komutator za dinamoelektrične strojeve

10. US Patent 428,057 Piromagnetoelektrični generator

11. US Patent 381,968 Elektromagnetski motor

12. US Patent 382,280 Električni prijenos snage

13. US Patent 382,279 Elektromagnetski motor

14. US Patent 382,281 Električni prijenos snage

15. US Patent 381,969 Elektromagnetski motor

16. US Patent 381,970 Sustav električne raspodjele

17. US Patent 382,282 Metoda pretvorbe i raspodjele električnih struja

 

Prijave 1888.

18. US Patent 390,413 Sustav električne raspodjele

19. US Patent 390,414 Dinamoelektrični stroj

20. US Patent 390,820 Regulator za motore na izmjeničnu struju

21. US Patent 390,721 Dinamoelektrični stroj

22. US Patent 487,796 Sustav električnog prijenosa snage

23. US Patent 555,190 Izmjenični motor

24. US Patent 511,915 Električni prijenos snage

25. US Patent 524,426 Elektromagnetski motor

26. US Patent 390,415 Dinamoelektrični stroj ili motor

27. US Patent 511,559 Električni prijenos snage

28. US Patent 511,560 Sustav električnog prijenosa snage

 

Prijave 1889.

29. US Patent 405,858 Elektromagnetski motor

30. US Patent 401,520 Metoda upravljanja elektromagnetskim motorima

31. US Patent 405,859 Metoda prijenosa električne snage

32. US Patent 406,968 Dinamoelektrični stroj

33. US Patent 459,772 Elektromagnetski motor

34. US Patent 416,191 Elektromagnetski motor

35. US Patent 416,192 Metoda upravljanja elektromagnetskim motorima

36. US Patent 416,193 Elektromagnetski motor

37. US Patent 424,036 Elektromagnetski motor

38. US Patent 445,207 Elektromagnetski motor

39. US Patent 416,194 Električni motor

40. US Patent 416,195 Elektromagnetski motor

41. US Patent 418,248 Elektromagnetski motor

42. US Patent 413,353 Metoda dobivanja istosmjerne struje od izmjeničnih

43. US Patent 417,794 Rotor za električne strojeve

 

Prijave 1890.

44. US Patent 433,700 Elektromagnetski motor na izmjeničnu struju

45. US Patent 433,701 Motor na izmjeničnu struju

46. US Patent 433,702 Električni transformator ili indukcijski uređaj

47. US Patent 433,703 Elektromagnetski motor

48. US Patent 447,920 Metoda upravljanja lučnim svjetiljkama

49. US Patent 447,921 Generator izmjenične električne struje

 

Prijave 1891.

50. US Patent 455,067 Elektromagnetski motor

51. US Patent 462,418 Metoda i uređaj za električnu pretvorbu i raspodjelu

52. US Patent 455,068 Električni mjerač

53. US Patent 454,622 Sustav električne rasvjete

54. US Patent 455,069 Električna žarna svjetiljka

55. US Patent 464,667 Električni kondenzator

56. US Patent 464,666 Elektromagnetski motor

 

Prijave 1892.

57. US Patent 514,167 Električni vodič

58. US Patent 514,972 Sustav električne željeznice

59. US Patent 514,170 Žarno električno svjetlo

 

Prijave 1893.

60. US Patent 514,168 Sredstva za generiranje električnih struja

61. US Patent 512,340 Zavojnica za elektromagnete

62. US Patent 511,916 Električni generator

63. US Patent 514,169 Klipni stroj

64. US Patent 514,973 Električni mjerač

 

Prijave 1896.

65. US Patent 517,900 Parni stroj

66. US PATENT 568,176 Uređaj za proizvodnju električnih struja visoke frekvencije i potencijala

67. US Patent 568,177 Uređaj za proizvodnju ozona

68. US Patent 567,818 Električni kondenzator

69. US Patent 568,179 Metoda i uređaj za proizvodnju struja visoke frekvencije

70. US Patent 568,178 Metoda reguliranja uređaja za proizvodnju struja visoke frekvencije

71. US Patent 568,180 Uređaj za proizvodnju električne struje visoke frekvencije

72. US Patent 583,953 Uređaj za proizvodnju struja visoke frekvencije

73. US Patent 577,670 Uređaj za proizvodnju električnih struja visoke frekvencije

74. US Patent 577,671 Proizvodnja električnih kondenzatora, zavojnica & c.

 

Prijave 1897.

75. US Patent 609,250 Električni upaljač za plinske motore

76. US Patent 593,138 Električni transformator

77. US Patent 609,251 Upravljač električnog kruga

78. US Patent 645,576 Sustav prijenosa električne energije

79. US Patent 649,621 Uređaj za prijenos električne energije

80. US Patent 609,245 Upravljač električnog kruga

81. US Patent 611,719 Upravljač električnog krug

 

Prijave 1898.

82. US Patent 609,246 Upravljač električnog kruga

83. US Patent 609,247 Upravljač električnog kruga

84. US Patent 609,248 Upravljač električnog kruga

85. US Patent 609,249 Upravljač električnog kruga

86. US Patent 613,735 Upravljač električnog kruga

87. US Patent 613,809 Metoda i uređaj za kontroliranje mehanizma pokretnih plovila ili vozila

 

Prijave 1899.

88. US Patent 685,953 Metoda pojačavanja i korištenja učinaka pri prijenosu kroz prirodna sredstva

89. US Patent 685,955 Uređaj za korištenje učinaka pri prijenosu iz daljine prijemnom uređaju kroz prirodna sredstva

90. US Patent 685,954 Metoda korištenje učinaka pri prijenosu kroz prirodna sredstva

91. US Patent 685,956 Uređaj za korištenje učinaka pri prijenosu kroz prirodna sredstva

 

Prijave 1900.

92. US Patent 685,012 Načini povećavanja intenziteta električnih titraja

93. US Patent 787,412 Umijeće prijenosa električne energije kroz prirodna sredstva

94. US Patent 655,838 Metoda izoliranja električnih vodiča

95. US Patent 725,605 Sustav signaliziranja

96. US Patent 723,188 Metoda signaliziranja

97. US Patent 11,865 Metoda izoliranja električnih vodiča

 

Prijave 1901.

98. US Patent 685,957 Uređaj za korištenje energije zračenja

99. US Patent 685,958 Metoda korištenja energije zračenja

 

Prijava 1902.

100. US Patent 1,119,732 Uređaj za prijenos električne energije

 

Prijave 1909.

101. US Patent 1,061,142 Fluidni pogon

102. US Patent 1,061,206 Turbina

 

Prijava 1913.

103. US Patent 577,670 Uređaj za proizvodnju električnih struja visoke frekvencije

 

Prijava 1914.

104. US Patent 1,209,359 Pokazivač brzine

 

Prijave 1916.

105. US Patent 1,329,559 Ventilni vod

106. US Patent 1,266,175 Gromobran

107. US Patent 1,365,547 Mjerač toka

108. US Patent 1,402,025 Mjerač frekvencije

109. US Patent 1,314,718 Brodski brzinomjer

110. US Patent 1,274,816 Pokazivač brzine

 

Prijave 1921

111. US Patent 1,655,113 Metoda zračnog prijevoza

112. US Patent 1,655,114 Uređaj za zračni prijevoz

Britanski patenti prijavljeni u razdoblju 1886. – 1921.

Prijave 1886.

1. British Patent 1,877 Poboljšanja kod električnih svjetiljaka

2. British Patent 2,975 Poboljšanja kod dinamoelektričnih strojeva

 

Prijave 1888.

3. British Patent 6,481 Poboljšanja u vezi s električnim prijenosom snage i uređajima u tu svrhu

4. British Patent 6,502 Poboljšanja u vezi s proizvodnjom i raspodjelom

električnih struja i uređaja u tu svrhu

 

Prijave 1889.

5. British Patent 6,527 Poboljšanja u vezi s elektromotorima

6. British Patent 16,709 Poboljšanja u vezi s pretvaranjem izmjeničnih električnih struja u istosmjerne

7. British Patent 19,420 Poboljšanja kod elektromagnetskih motora na izmjeničnu struju

8. British Patent 19,426 Poboljšanja u konstrukciji i načinu rada motora na izmjeničnu struju

 

Prijave 1891.

9. British Patent 8,575 Poboljšane metode i uređaj za proizvodnju i korištenje električne energije u svrhu rasvjete

10. British Patent 11,473 Poboljšanja kod elektromagnetskih motora na izmjeničnu struju

 

Prijave 1894.

11. British Patent 2,801 Poboljšanja kod klipnih strojeva i način reguliranja njihovih perioda

12. British Patent 2,812 Poboljšanja u metodama i uređaju za proizvodnju njihovih električnih perioda

 

Prijava 1896.

13. British Patent 20,981 Poboljšanja u vezi s proizvodnjom, regulacijom i korištenjem električnih struja visoke frekvencije i uređajem u tu svrhu

 

Prijava 1897.

14. British Patent 24,421 Poboljšanja u sustavima za prijenos električne energije i uređaj koji se u njima koristi

 

Prijave 1898.

15. British Patent 12,866 Poboljšanja kod upravljača električnog kruga

16. British Patent 26,371 Poboljšanja metode i uređaja za kontroliranje mehanizma pokretnih plovila ili vozila

 

Prijava 1900.

17. British Patent 14,550 Poboljšanja u vezi s izolacijom električnih vodiča

 

Prijave 1901.

18. British Patent 11,293 Poboljšanja u korištenju elektromagnetskih, svjetlosnih i drugih sličnih radijacijskih učinaka ili poremećaja pri prijenosu kroz prirodna sredstva, kao i na uređajima u tu svrhu

19. British patent 13,563 Poboljšanja u prijenosu električne energije i u vezi s njim

20. British Patent 14,579 Poboljšanja u prijenosu električne energije i u vezi s njim

 

Prijava 1905.

21. British Patent 8,200 Poboljšanja u vezi s prijenosom električne energije

 

Prijava 1910.

22. British patent 24,001 Poboljšana metoda davanja energije fluidu ili dobivanja energije iz njega i uređaj koji se u njoj koristi

 

Prijave 1921.

23. British patent 186,082 Poboljšanja u konstrukciji parnih i plinskih turbina

24. British Patent 179,043 Poboljšani proces i uređaj za proizvodnju visokih vakuuma

25. British Patent 186,083 Poboljšana metoda i uređaj za ekonomičnu preobrazbu energije pare s pomoću turbina

26. British Patent 186,084 Poboljšani proces i uređaj za dobivanje pokretne snage iz pare

27. British Patent 174,544 Poboljšanja u metodama i uređaju za proizvodnju snage s pomoću turbina s elastičnim fluidima

28. British Patent 185,446 Metoda i uređaj za zračni prijevoz

29. British Patent 186,799 Proces i uređaj za balansiranje rotirajućih dijelova strojeva

Kanadski patenti prijavljeni u razdoblju 1886. – 1910.

Prijava 1886.

1. Canadian Patent 24,033 Poboljšanja kod dinamoelektričnih strojeva

 

Prijave 1888.

2. Canadian patent 30,172 Poboljšanja u metodama i uređaju za pretvorbu i raspodjelu električnih struja

3. Canadian patent 29,537 Poboljšanja u metodama i uređaju za električni prijenos snage

 

Prijava 1889.

4. Canadian patent 33,317 Poboljšanja metoda i uređaja za pretvorbu izmjeničnih struja u istosmjerne

 

Prijava 1906.

5. Canadian Patent 142,352 Poboljšanje načina prijenosa električne energije kroz prirodna sredstva

 

Prijava 1910.

6. Canadian Patent 135,174 Poboljšanja fluidnog pogona

Ivo Biočina
Zaputite se u obližnji Smiljan, rodno mjesto jednog od najvećih svjetskih izumitelja Nikole Tesle. Ne propustite Memorijalni centar tog vrhunskog znanstvenika i doznajte kako je jedan genijalni Ličanin promijenio svijet.