Paška Atlantida i potonulo blago

Paška Atlantida i potonulo blago

Kada netko spomene otok Pag prvo će vam na pamet pasti sir, janjetina, čipka, sol i Zrće. No samo nekoliko minuta od najrasplesanije hrvatske plaže i poznate party destinacije skriva se uvala Caska. S tek nekoliko kuća i neobičnim tornjem koji je u davna vremena služio za promatranje jata tuna, Caska predstavlja suštu suprotnost vrućim ritmovima Zrća. Na prekrasnoj šljunčano-pješčanoj plaži jedini takt udaraju cvrčci, a pogled puca prema paškom zaljevu i mišićavim stijenama Velebita. Onom tko prvi put dođe ovamo teško je povjerovati kako je prije mnogo godina ovdje disao grad u kojem je živjelo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Makol agencija / TZ Novalja

Naime, prema arheološkim istraživanjima, u Caski je bilo najveće rimsko naselje na otoku – Cissa, koje danas spava u morskim dubinama ispred uvale. Razlog njegova potonuća najvjerojatnije je razoran potres koji je pogodio ovo područje u 4. stoljeću, ali na ruševinama drevnog grada stvorena je legenda o „paškoj Atlantidi” i skrivenom blagu koja je postala dio otočke pučke književnosti.

Uvala koja u svojem plavetnilu skriva blago koje svatko želi

U davna vremena Cissa je bila bogato naselje u kojem su snalažljivi i sposobni trgovci s vremenom stekli silan imetak u zlatu, draguljima i velikim kućama. Velika zarada od dobrih je ljudi stvorila ohole koji su se počeli udaljavati od Boga. Jednoga dana zbog toga je Bog odlučio kazniti Cissu pa je u grad poslao posebnog izaslanika anđela da pokuša pronaći jednog pravednika kojeg treba spasiti od strašne smrti koja je prijetila svim stanovnicima. Prerušen u lik siromašnog putnika, anđeo je lutao ulicama Cisse i gledao ljude kako se guše u razvratu, bludu i oholosti. Molio ih je za pomoć i hranu, ali je zauzvrat dobio samo ruganje i smijeh.

Makol agencija / TZ Novalje

Dok je po kućama tražio okrjepu i smještaj, upoznao je dvije sestre, Bonu i Malu. Dok je Bona nepoznatom putniku pružila gostoprimstvo, Mala se prema anđelu ponašala kao i ostali stanovnici Cisse – bahato i oholo. Božji je glasnik uvidio kako je Bona jedini pravednik kojeg treba spasiti iz grada grijeha pa je djevojku upozorio na strašnu kaznu koja se sprema i nestao.

Prije zore iz grada je otišla i Bona, a s prvim Sunčevim zrakama koje su obasjale otmjene palače tlo se počelo tresti, vjetar je puhao kao sumanut, a more je pomahnitalo od silne pjene i valova.

 

U moćnoj oluji s neba je zabljesnulo svijetlo, a iz crnih je oblaka na Cissu pala ogromna plamteća kugla. Velebne kuće, skupocjene halje, svjetlucavi dragulji i zlato potonuli su na dno mora u samo nekoliko minuta.

Makol agencija / TZ Novalje

Bona je na južnom kraju otoka upoznala pastira za kojeg se udala i osnovala novi grad – Pag, a blago Cisse navodno još i danas leži u plavetnim dubinama mirne paške uvale.