Olujna zabava za usnulog diva s Kleka

Olujna zabava za usnulog diva s Kleka

Među hrvatskim planinarima Klek ima status posebne planine. Dijelom jer je na njegovim stijenama utemeljena prva hrvatska alpinistička škola, a dijelom zbog tajanstvene i mistične povijesti o kojoj su ispričane brojne legende.

 

Prema narodnoj predaji, planina Klek nastala je nakon sukoba divova i bogova. U davna vremena moćni su bogovi zadržavali svu hranu i piće samo za sebe, što je izazvalo veliki gnjev divova. Jedan od njih – div Klek zbog toga se zaratio s Volosom, bogom koji je imao toliku moć da je svojim čarobnim mačem mogao skameniti sve na svijetu.

Alan Čaplar

Takva je sudbina zadesila i diva Kleka, od čijeg je tijela i glave nastala planina koja poput brižne majke bdije nad Ogulinom. Vrh Kleka visok 1182 metra do kojeg vodi alpinistički zahtjevna vršna stijena predstavlja glavu usnulog diva s dugom kosom i dugom bradom načinjenima od najfinijih planinskih travnjaka na kojima igra leptira nikada ne prestaje, a ogromno tijelo ispruženo preko čitave planine završava nogama kod stijena Klečice.

Otkuda vještice, vile i vilenjaci na mističnom Kleku?

Upravo je taj usnuli div koji spava već stoljećima bio temelj za još jednu legendu o Kleku. Kada se nad Ogulinom krenu navlačiti teški tamni oblaci, a vjetar krene šibati oštro poput biča, stanovnici grada znaju kako je vrijeme za zatvaranje u kuće jer na planinu stižu vještice, vile i vilenjaci. Dolaze iz čitavog svijeta po posebnom zadatku.

 

Vile plavih dugih kosa veselo ciče i galame, vještice s crnim velikim šeširima i metlama pjevaju dok fijuče vjetar, a vilenjaci spretno skakuću s oblaka na oblak i izbjegavaju munje i gromove. Sva ta glasna pjesma i veselje iznad divove glave ima samo jedan cilj – probuditi usnulog Kleka.

Alan Čaplar

I zato ako se zateknete u ogulinskom kraju za vrijeme oluja, znajte kako je to samo još jedna zabava koja iz sna pokušava prenuti Kleka. Tko zna, možda se jednog dana to i ostvari.