Okupajte se u zjenici Zmajeva oka

Okupajte se u zjenici Zmajeva oka

Velik broj svjetskih jezera ima neku legendu o čudovištu koje se skriva u njegovim tajanstvenim dubinama. Loch Ness proslavila je Nessie, a Ogopogo je najpoznatiji stanovnik jezera Okanagan. No jeste li znali kako u samo srcu Dalmacije postoji jezero u kojem ima zmajeva i izvanzemaljaca?

 

Gradić Rogoznica raj je za ljubitelje mira koji na brojnim plažama mogu upijati sve zvukove, mirise i okuse Mediterana, ali isto tako imaju jedinstvenu priliku okupati se u morskom jezeru koje se nalazi tik do mora na poluotoku Gradina.

 

Rogozničko jezero, u narodu poznato kao i Zmajevo oko zbog svojeg eliptičnog oblika, prema legendi, nastalo je kada je ovdje pao meteorit. Premda površinski nema veze s okolnim morem, s njim je povezano pukotinama i kanalima u poroznom vapnencu te špiljom koja se naziva Zmajevo uho. Posebnost je ovog jezera to što se sastoji od nekoliko slojeva vode čije je boje jako dobro ispremiješao neki talentirani prirodni slikar.

 

Na površini je voda zelena i plava, dok je u središnjem dijelu žuta i zelena. U donjim slojevima nema kisika, već visoka koncentracija sumpora vodu čini ružičastom, crvenom ili ljubičastom.

Hrvoje Serdar
Kada se slojevi vode pomiješaju, dolazi do „ključanja”, a sav živi svijet preseli se u obližnje more jer jezero ostaje bez kisika. Kada se uvjeti u jezeru normaliziraju, njegove vode opet bujaju životom. Iako postoji znanstveno pojašnjenje „ključanja”, stanovnici ovog kraja ispričali su brojne legende o ovoj pojavi.

Volite priče o nemanima Nessie i Ogopogo? Saznajte što se krije u srcu Rogoznice

Najpoznatija, po kojoj je jezero i dobilo ime Zmajevo oko, govori o strašnom zmaju Murinu koji je bio izvanbračni sin božice Here i boga mora Posejdona. Ogromno je čudovište vladalo obližnjim otokom Velom smokvicom i štitilo stanovnike od raznih razbojnika i pljačkaša, ali zauzvrat je tražilo krvavi danak.

 

Svake godine na najduži dan Murin je dobivao najljepšu djevojku za ženu. Nijedna nesretnica nije preživjela prvu zmajsku bračnu noć dok se na krilatom konju Pegazu nije pojavio Aristoles, praunuk Argonauta Jasona. Veličanstveni junak zaljubio se u djevojku koja je trebala postati nova zmajeva žena i izazvao je strašnog Murina na dvoboj.

 

Kopljem koje je uz pomoć Hefesta i Mjesečeve prašine iskovala božica Atena hrabri je ratnik smrtno ranio opakog suparnika. Dok je umirao, Murin je oštrim kandžama iskopao vlastite oči. Jedno je oko bacio daleko iza otoka Mljeta, a drugo mu je samo iskliznulo pod noge i istopilo kamen. U kamenu udubinu slilo se more i nastalo je jezero znakovita imena Zmajevo oko.

Narodna predaja koja se nadovezuje na Murina kaže da ako se dvoje zaljubljenih zajedno okupa u jezeru, živjet će dugo u sretnom braku, bit će vjerni jedno drugom do kraja života, a njihov će brak biti blagoslovljen vječnom ljubavlju i zdravom djecom.

Prema drugoj verziji legende, ovdje su u davna vremena živjela dva brata od kojih je jedan bio slijep. Pri podijeli nasljedstva zdravi je brat prevario onoga bez vida, koji je u tom trenutku izrekao strašnu kletvu: „Ako nisi pravedno podijelio, našu će zemlju progutati voda iz koje će iskočiti strašan zmaj.” Tako i bješe, neman je iskočila iz raspukle zemlje i pojela nepoštenog brata.

 

Maštoviti Rogozničani u priču o jezeru uključili su i izvanzemaljce čiji se svemirski brod srušio na dno jezera. „Ključanje” se događa svaki put kada pokušaju stupiti u kontakt sa svojom vrstom u svemiru.

 

Zmajevi, izvanzemaljci i meteoriti u jezeru. Zvuči kao sjajan scenarij za film. No imate sreće. Ovakvo mjesto postoji u Rogoznici. Stoga iskoristite priliku i okupajte se u zjenici Zmajeva oka.