Odisejeva špilja – čarobno mjesto iz kojeg vas ni Zeus neće uspjeti izvući

Odisejeva špilja – čarobno mjesto iz kojeg vas ni Zeus neće uspjeti izvući

Na svijetu postoje samo dvije vrste ljudi. Oni koji su posjetili Mljet i sanjaju o povratku na otok te oni koji se tek moraju zaljubiti u „zelenu šumu” u južnom dijelu Jadrana. Sjeverozapadni dio otoka proglašen je nacionalnim parkom još 1960. godine i najstariji je takav na Mediteranu, dok je središnji dio mljetske prirodne škrinjice blaga, prema legendi, dobio ulogu kod jednog od najvećih grčkih pjesnika – Homera, koji je svojeg junaka Odiseja sedam godina držao u ovom raju na zemlji koji se u njegovu epohalnom epu zove Ogigija.

 

Priča koju stanovnici Mljeta vrlo radu pričaju dogodila se prije tri tisuće godina kada se antički junak Odisej vraćao iz jednog od mnogobrojnih putovanja. Negdje u blizini Mljeta zahvatila ga je velika morska oluja, a njegov se brod razbio o oštre stijene hridi Ogiran.

TZ Mljet

Jedan od najpopularnijih likova grčke mitologije morao je plivati do najbližeg kopna kako bi spasio život, a usred pobjesnjelog mora pred njim se otvorila rupa u zemlji, u koju je uplivao. Bio je to ulaz u špilju gdje je našao sigurnost od nevremena.

Hrvatski raj na zemlji u kojem je Odisej proveo sedam godina

Na otoku pitoresknih uvala, toplog mora i zavodljivog mirisa borova živjela je nimfa Kalipso koja je Odiseja držala zatočenog kao ljubavnika punih sedam godina. Iako je tijekom dana tugovao za voljenom suprugom Penelopom, svake ga je večeri Kalipso očarala i obećavala besmrtnost ako ostane s njom. Oslobođen je tek na zapovijed Zeusa. Kalipso je nevoljko poslušala riječ gospodara Olimpa, ali je naredila da se Odiseju sagradi splav i opskrbi dovoljnim količinama hrane i vina kako bi stigao u rodnu Itaku. Kada je otišao njezin ljubavnik, Kalipso je navodno umrla od tuge.

Alan Čaplar

Legenda tu završava, a u Odisejevu špilju „uselilo” se jedno neobično stvorenje. Dugi niz godina bila je prirodno stanište jednog od najrjeđih sisavaca na svijetu – sredozemne medvjedice.

Kada stignete na Mljet, Odisejevu špilju najlakše je posjetiti iz najvećeg mjesta na otoku Babinog Polja. Put koji vodi prema obali obrubljenoj tirkiznim morem vodi kroz vinograde i maslinike, a nakon najviše pola sata godina pred vama će se ukazati mjesto koje je svojom ljepotom opilo i Odiseja. Vrlo strmim stubama u špilju je moguće ući s kopnene strane, ali mi biramo skok u more i „odisejevsko” plivanje u unutrašnjost. U ljetnim mjesecima oko podneva, kada je sunce najjače, more poprimi toliko nijansi plave boje da ćete tu poželjeti, poput Odiseja, ostati barem sedam godina.