Kako je Zagreb dobio ime

Kako je Zagreb dobio ime

Prvi dodir s glavnim gradom Hrvatske većina posjetitelja doživi kroz centralni Trg bana Josipa Jelačića. Prostorom dominira kip moćnog bana okrenut prema jugu, u blizini se čuje vibrantni žamor s najpoznatije zagrebačke tržnice Dolca, a na istočnoj je strani trga smješten najpoznatiji zagrebački zdenac – Manduševac.

 

Upravo taj izvor koji pruža osvježenje tijekom ljetnih žega i služi maturantima srednjih škola da skokom u njegovu hladnu vodu proslave ulazak u svijet odraslih mjesto je brojnih legendi, a prema jednoj od njih, upravo je Manduševac udahnuo dušu Zagrebu i bio zaslužan za ime grada.

Kao i sve legende, i ova započinje riječima „Jednom davno…”

Zdenac zagrebačke sreće

Prema narodnoj predaji, na prostoru današnjeg Zagreba bila je velika pustinja u kojoj je bila velika suša. Veliki vojskovođa koji je tuda prolazio sa svojom umornom i od žeđi iscrpljenom vojskom zaustavio se na jednom mjestu i zabio mač u suhu, ispucalu i onemoćalu zemlju, iz koje je isti čas potekla voda.

 

Legenda kaže kako je tu bila i lijepa djevojka po imenu Magdalena (skraćeno Manda), kojoj je žedni vojskovođa rekao: „Mando, dušo, zagrabi vode.” Kombinacijom riječi Manda i duša spasonosni je izvor dobio ime Manduševac, a ime grada koji će se uskoro razviti nastalo je od riječi zagrabiti.

 

Stoljećima je taj izvor smješten podno debelih zidina opskrbljivao grad vodom, a velika je tuga nastala kada je pri rekonstrukciji Trga bana Josipa Jelačića 1898. godine zatrpan. Tek je 88 godina poslije pri novom uređenju najpoznatijega zagrebačkog trga zdenac Manduševac, na radost Zagrepčana, vraćen na vidljivo mjesto. Od tada mnogobrojni turisti i stanovnici grada uživaju u žuborenju duše grada uz koju je lijepo predahnuti i pogledom upijati moćne tornjeve katedrale.