Jure Grando – najstariji europski vampir s imenom i prezimenom

Jure Grando – najstariji europski vampir s imenom i prezimenom

Unutrašnjost Istre privlači ljubitelje prirode, vrhunske hrane poput njegova veličanstva tartufa i kraljice istarskih vina malvazije. Sve te delicije vrlo je lako pronaći u malenoj Kringi udaljenoj 20 kilometara od morskih bisera Poreča, Vrsara i Rovinja. Kringa je tipično istarsko selo s crkvicom, kamenim kućama, rimskim suhozidima i gostoljubivim ljudima u kojem je tijekom odmora vrlo lako zaboraviti na vanjski svijet i dane u tjednu.

Julien Duval / TZ Central Istria

No prije nekoliko stotina godina nitko u Kringi nije pomišljao na hedonizam i mir jer je selom punih 16 godina lutao najstariji europski vampir s imenom i prezimenom. Legenda o „štrigunu” (tadašnji lokalni naziv za vampira, nap. a.) u Kringi se prenosi s koljena na koljeno, a za vampirske je pripovijesti navodno nadahnula i poznate književnike Byrona, Le Fanua i Stokera.

Bojite se Vlada Tepeša? Čekajte da čujete priču o istarskom štrigunu Juri Grandu

Zastrašujuća priča započinje 1656. godine u Istri kada je pokopan pokojnik imena Jure Grando. Nedugo nakon samog ukopa mještani su počeli viđati njegovu utvaru kako luta selom s mrtvom ovcom na jednom ramenu i crnom mačkom na drugom. Noć obilježena Jurinim sablasnim smiješkom sijala je strah među stanovnicima Kringe. Ukazao se pateru Giorgiju koji mu je služio misu na grobu, a i Grandova udovica prestravljeno je prepričavala kako je pokojnik često noću posjećuje i maltretira.

 

Spomenuti pater uskoro je stigao do stravičnog otkrića. Čovjek na čija je vrata Jure Grando pokucao tijekom noći preminuo je u roku od nekoliko dana. Kringa je tih dana bila pravo selo straha, pogotovo nakon što pater Giorgio i župan Miho Radetić nisu strašnoj beštiji uspjeli kolcem proburaziti srce.

Julien Duval / TZ Central istria

Tek jedne noći 1672. devetorica hrabrih mještana naoružani glogovim kolcem, križevima i ostalim antivampirskim oružjem odlučila su prekinuti Jurinu strahovladu. Kada su iskopali grob, lica su im se okamenila od straha jer je Grandovo tijelo bilo očuvano, a rumeno lice još je bilo nasmiješeno.

Kada mu nisu uspjeli glogov kolac utjerati u srce i utrobu, mještanin Stipan Milašić u ruke je uzeo oštru sjekiru i odrubio Jurinu glavu. U tom se trenutku grobljem promolio grozan urlik, a istarski se vampir počeo trzati i bacakati kao da je živ.

 

Naposljetku su „istjerivači vampira” uspjeli. Kringa se oslobodila velikog zla, a selom je zavladao mir i spokoj. Takva je i danas, a „povampiriti” se možete jedino za istarskim delicijama.