Igra prijestolja na đurđevački način

Igra prijestolja na đurđevački način

Pijetao se pojavljuje kao simbol u brojnim kulturama i brojnim mitovima. Francuzima i Portugalcima nacionalni je amblem, dok u filozofiji feng shuija ta ptica koja označava buđenje novog dana predstavlja napredak i blagostanje.

 

U mirnoj i pitoresknoj Podravini gdje rijeka Drava diktira životni ritam isto tako imaju svojeg pijetla za utrku. Točnije picoka, kako ga zovu u Đurđevcu, čija glinena figura kao rastjerivač duhova krasi brojne gradske krovove.

 

No picoka se u davna vremena nisu samo uplašili duhovi, nego i turski osvajači. Prema narodnoj predaji, prije nekoliko stotina godina moćna osmanlijska vojska bila je strah i trepet na području Hrvatske.

TZ Đurđevac

Osvojili su Slavoniju, a potom krenuli uz Dravu prema sjeveru. Virovitica se nije uspjela oduprijeti ogromnoj armadi, a potom je na red stigao i đurđevački stari grad.

TZ Đurđevac

U povijesnim zapisima spominje se sedam turskih napada na utvrdu koju je branila malobrojna, ali hrabra skupina.

U „igri prijestolja” na đurđevački način osvajačka je vojska nakon neuspješnih opsada pokušala branitelje dugotrajnom glađu istjerati iz zidina, ali lukavi su Podravci Turke nadmudrili jednim sjajnim potezom.

Picoki tjeraju duhove i osvajače

Već izgladnjeli i iscrpljeni od dugotrajnih napada nadmoćne vojske, po savjetu jedne starice iz topa su ispalili posljednjega malog pjetlića – picoka na neprijateljski tabor. Kada je picok pogodio turski šator, njihovi su vođe pomislili kako Đurđevčani imaju toliko hrane da se njome mogu i razbacivati.

Boris Kovačev

Silni Ulama-beg nasjeo je na trik te povukao svoje čete i u napadu bijesa branitelje nazvao Picokima, što je i danas ostao prepoznatljiv nadimak stanovnika Đurđevca.

Ovu legendu možete pogledati uživo na Picokijadi – sjajnom festivalu koje se održava svake godine krajem lipnja i čuva brojne tradicije Đurđevca i Podravine. Usput zavirite u sve tajne neosvojenog Starog grada koji je danas Muzej grada Đurđevca i zbirka umjetnina velikoga hrvatskog slikara Ivana Lackovića Croate. Jutro, nakon prvog glasanja picoka, rezervirajte za posjet Đurđevačkim peskima, ostacima jedine hrvatske pustinje, koji se nazivaju i hrvatskom Saharom.