Medvednica

Medvednica

Zelena oaza Zagreba

Bez obzira na to gdje se nalazite u Zagrebu, kojom ulicom prolazite, uvijek možete vidjeti Zagrepčanima najdražeg sugrađanina i prijatelja – planinu Medvednicu. Medvednica sa sjeverne strane bdije nad hrvatskom metropolom, prva pozdravlja njezine goste, prva se ujesen oboji specifičnim šarenilom i zimi se prva zabijeli snijegom. Tko nije bio na Medvednici, ne može niti naslutiti što se sve nalazi na tome naizgled običnom brdu – ona ima i svoje crkve, rudnike, špilje, bunkere, piramide, stubišta, grobove. Gdje? Treba samo upoznati Medvednicu – sve je na svojemu mjestu.

Medvedgrad
Alan Čaplar

Medvednica se proteže od jugozapada prema sjeveroistoku poput dugačke kralježnice s koje se na obje strane pružaju mnoga šumovita rebra. Među tim rebrima duboko su usječene šumovite doline čijim dnom žubore nebrojeni potočići spuštajući se prema Zagrebu na južnu i Hrvatskom zagorju na sjevernu stranu. Poznato je da je nastala izdizanjem tla, pa su njezine padine, pogotovo zagorska, prilično strme, a na njihovu se podnožju pojavljuju termalni izvori, npr. Stubičke toplice, izvori u Sutinskom, kod Dubravice u Gornjem Stenjevcu te u zagrebačkom parku Ribnjaku.

 

Najviši je vrh Medvednice Sljeme. Visok je 1033 metra, a na njemu su televizijski toranj i vidikovac prema Zagorju. Sljeme je ujedno najpopularnije odredište na Medvednici, pa mnogi ta dva naziva, Medvednicu i Sljeme, doživljavaju kao istoznačnice. Da je Medvednica nekad bila obitavalište medvjeda ne svjedoči samo njezino ime, nego i nalaz medvjeđih kostiju u Veternici, špilji na zapadnom dijelu planine. Zanimljivo je da su podzemni kanali Veternice duži od 7 kilometara, po čemu je ta špilja među najdužima u Hrvatskoj. U prošlosti Medvednice posebno mjesto zauzimaju utvrde koje su u srednjem vijeku izgrađene na njezinim istaknutim vrhovima. Dva se grada nalaze na krajnjim rubovima Medvednice: Susedgrad na zapadnome i Zelingrad na istočnome, a na sredini planine pogled privlači stari Medvedgrad.

Sljeme
Alan Čaplar

Zbog blizine grada, Medvednica je već više od stotinu godina vrlo popularno izletničko i planinarsko odredište. Danas je na Medvednici nekoliko desetaka ugostiteljskih objekata i planinarskih domova. Do svakoga od njih, a i do drugih odredišta na Medvednici, vode pješačke staze označene planinarskim markacijama. Popularni su usponi od zadnje tramvajske stanice u Gračanima (Dolje) kroz tunel na Hunjku i Puntijarku ili od predzadnje stanice lijepo izvedenim Leustekovim putem preko Adolfovca na Sljeme. Na Medvednici ima još sedamdesetak putova, koji se razlikuju po dužini i težini uspona.

 

Pođite na Medvednicu – pješice ili automobilom – pogledajte Zagreb s visine, udahnite punim plućima zrak medvedničkih šuma, spustite se skijama niz njezina skijališta i uživajte. Učinite li tako, planina će vas nagraditi lijepim prizorima i doživljajima koji se pamte.